Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΩΜΕΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ



«…Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς ψυχικά πλούσιος και ακέριος πολιτισμός τον τόπο μας…» ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ

Και αλήθεια το βράδυ του Σαββάτου στις 14 του Μάη, στο θέατρο Μέγας Αλέξανδρος της Έδεσσας, πλούτισε ο εαυτός μας και δημιουργήσαμε μαζί με τους συντελεστές του έργου, αυτόν τον ακέριο, πλατύ και ψυχικά πλούσιο πολιτισμό που προσπαθούσε να δημιουργήσει ο μεγάλος δάσκαλος του θεάτρου Κ. Κουν.

Μια απλή αστυνομική ιστορία που θα την σκέπαζε η λήθη και η σκόνη του χρόνου, αν δεν είχε την φαεινή ιδέα ο Σάκης Σερέφας να την μετατρέψει σε μυθιστόρημα και τα παιδιά της Θεατρικής Εταιρίας Χώρος να την κάνουν θεατρικό έργο. Ένα έργο που ερμηνεύουν ανατρεπτικά, με πολύ και καλό χιούμορ και με θεατρικότητα.

Πρόσωπα εναλλάσσονται στη σκηνή που δίνουν τις μαρτυρίες τους για τους δυο ήρωες του έργου, τη Λούλα και τον Τάσο σε κάποιον ανύπαρκτο ρεπόρτερ υπό μορφή ρεπορτάζ, διανθίζοντας τες με αρκετή δόση χιούμορ, παίζοντας με το κοινό ένα παιχνίδι ανοικτής επικοινωνίας που δεν το αφήνει αμέτοχο στα τεκταινόμενα της σκηνής.




Οι τρεις ηθοποιοί που υποδύονται τους ενέα ρόλους του έργου ο Σίμος Κακάλας, η Δήμητρα Κούζα και η Έλενα Μαυρίδου που πήρε τα Βραβεία ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ και ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ για την ερμηνεία της, με απλά μέσα, ένα ανάποδα φορεμένο σακάκι, ένα σακίδιο φορεμένο από μπροστά, η στάση του σώματος, το άλλαγμα της φωνής, είναι μερικά από τα σκηνοθετικά – σκηνογραφικά ευρήματα, που καλύπτουν την απουσία πολύπλοκων σκηνικών, μηχανισμών υποστήριξης, εφέ, κ.λ.π. Μοναδικό θεατρικό βοήθημα οι υπέροχα λειτουργικές μάσκες της Μάρθας Φωκά. Το έργο στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στη σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα που πήρε τον έπαινο σκηνοθεσίας από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών γι αυτό και τις ερμηνείες των τριών ηθοποιών του
Μια παράσταση που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο Σάκης Σερέφας
Δραματουργική Επεξεργασία Έλενα Μαυρίδου
Σκηνοθεσία Σίμος Κακάλας
Σκηνικά - Κοστούμια Κέννυ Μακ Λέλλαν
Μουσική Νίκος Βελιώτης
Μάσκες Μάρθα Φωκά
Φωτισμός Περικλής Μαθιέλλης
Διεύθυνση παραγωγής Στέλα Τενεκετζή
Παίζουν Σίμος Κακάλας, Δήμητρα Κούζα, Έλενα Μαυρίδου