Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ


Το μυστικό που θα σου πω
να μην το πεις μικρό μου,
ούτε σ αυτόν τον ουρανό,
ούτε και στο φεγγάρι,
τι είναι ζηλότυπος πολύ
και το φεγγάρι σβήσει
και σβήσει και τ αστέρια του
απ την πολύ τη ζήλια,
ρίξει βροχή και κεραυνούς
και κάψει την αγάπη.
Να μην το πεις και μαθευτεί
και οι Θεοί θυμώσουν,
γιατί Ισόθεοι εμείς θα γίνουμε
κι εκείνοι θα χάσουνε τη δόξα τους
και την αθανασία, όταν ο Θείος 'Έρωτας
αγγίξει τις καρδιές μας.

Marinero

“...ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ...”*


...Και Ιστορία οι παρέες. Έτσι αναφέρει ένα τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου, κι έτσι ακριβώς συνέβη τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου στην μικρή μας πόλη την Έδεσσα.
Δυο παρέες με πείσμα, με κέφι και υψηλό καλλιτεχνικό κριτήριο μας έδωσαν απλόχερα την τέχνη και το κέφι τους και κέρδισαν ένα δύσκολο στοίχημα και κέρδισαν το χειροκρότημα και την αναγνώριση τουλάχιστον του κοινού που προσήλθε τις τρεις αυτές μέρες στο Θερινό Θέατρο της Γαβαλιώτισσας και απήλαυσε την μεν πρώτη ημέρα (Παρασκευή 21/6/2019) την καταληκτική συναυλία του Εαρινού Φεστιβάλ της Έδεσσα με το έργο των Μ. Θεοδωράκη και Οδ. Ελύτη “Άξιον Εστί” και τις δυο παραστάσεις (Παρασκευή 28 και Σάββατο 29/6/2019) της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσα με το έργο του Ι. Καμπανέλλη “Το Μεγάλο μας Τσίρκο”.

Δυο ερασιτεχνικές καλλιτεχνικές ομάδες, δυο παραστάσεις, δυο επιτυχίες που ανέβασαν τον πήχη των από εδώ και πέρα εκδηλώσεων πολύ ψηλά, και κατέδειξαν ότι, με την απαραίτητη βοήθεια από φορείς και παράγοντες της πόλης μας, μπορούμε να έχουμε υψηλής ποιότητας πολιτιστικές παραγωγές που ανεβάζουν το επίπεδο των ακροατών ή θεατών τους, αλλά και της πόλης γενικότερα. Δυο πολιτιστικές εκδηλώσεις που κατέδειξαν την απουσία κατάλληλων χώρων για την πραγμάτωσή τους. Εκτός από το Θέατρο της Γαβαλιώτισσας η πόλη ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ κατάλληλων χώρων για θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και μουσικές συναυλίες. Η υπάρχουσα αίθουσα της Περιφέρειας χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη καταλληλότητας γι αυτούς τους σκοπούς, το κτίριο του Μ. Αλεξάνδρου (όποτε και αν τελειώσει) είναι μικρό, όπως και το θεατράκι στο Βαρόσι επίσης.
Ίσως είναι μια ευκαιρία για τη νέα Δημοτική Αρχή και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να δουν θετικά και με αποφασιστικότητα το θέμα. Αλλά ας αναφερθούμε τις δυο εκδηλώσεις που προαναφέραμε.

Η συναυλία της Δημοτικής χορωδίας Έδεσσας με τη διεύθυνση του μαέστρου της Μ. Κασσάρα και την συνεπικουρία της Χορωδίας της Κατερίνης και της παιδικής χορωδίας της Κοζάνης, με τα μουσικά σχήματα της Κατερίνης, της Κοζάνης και του Δημοτικού Ωδείου Έδεσσας, με σολίστες το βαρύτονο Ε. Μαυρίδη, λαϊκό τραγουδιστή τον Κ. Πρατσινάκη και αφηγητή τον γράφοντα, χάρισαν στο μουσικόφιλο κοινό που προσήλθε στο θέατρο μια βραδιά μουσικής πανδαισίας και υψηλής ποιητικής τέχνης με τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη στο κοινό της και που απέδειξε τις δυνατότητες των ανθρώπων της Έδεσσας για δημιουργία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Οι δυο βραδιές των παραστάσεων της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας, εκτός από τον φιλανθρωπικό σκοπό τους, απέδειξαν ότι η αγάπη για τον συνάνθρωπο συνδυασμένη με την αγάπη στην Τέχνη, δίνει αποτελέσματα αξιόλογα και υψηλού επιπέδου. Δεν θα μας απασχολήσει το κείμενο του Ι. Καμπανέλλη σ αυτό το σημείωμα. Θα αναφερθούμε στα υποκριτικά ταλέντα των ηθοποιών συντελεστών, στην εξαιρετική μουσική επένδυση της δράσης από τον Κ. Κουτσοκώστα και στην ερμηνεία των τραγουδιών της παράστασης και βεβαίως στην εμπνευσμένη καθοδήγηση της σκηνοθέτιδος της παράστασης Ηρώς Γεωργίου.
Όλος ο θίασος απέδωσε καταπληκτικά. Κάποιες βεβαίως ερμηνείες ξεχώρισαν με την αρτιότητά τους και κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Όμως μιλάμε για ερασιτεχνική ομάδα και ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε. Γι αυτό δεν θα αναφερθούμε σε επιμέρους ερμηνείες. Όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και μας κέρδισαν, μας παρέσυραν, μας συγκίνησαν, μας ενθουσίασαν. Εκτός από το χειροκρότημα και τα εύγε μας, τους χρωστάμε και την ευγνωμοσύνη μας γι αυτό που μας πρόφεραν.

Και για να μην τελειώσει το σημείωμα μόνο με διθυραμβικές κριτικές, να σημειώσουμε την αδιαφορία του κοινού της Έδεσσας σε εκδηλώσεις που χρειάζονται τη στήριξη του. Πρέπει οι Δημοτικοί Άρχοντες να δουν με περισσότερο ενδιαφέρον τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας, ναι, αλλά πρέπει και το Εδεσσαϊκό κοινό να στηρίζει τις προσπάθειες των πολιτιστικών ομάδων της πόλης του. Δεν νοείται δωρεάν είσοδος ή εισιτήριο για φιλανθρωπικό σκοπό και μικρή προσέλευση κοινού. Σε χώρο που χωρά περισσότερους από 2500 ανθρώπους να παρευρίσκονται 1500 άτομα.
Αν είχαμε κάποια “φίρμα” στη Γαβαλιώτισσα είμαι σίγουρος ότι το θέατρο θα ήταν ασφυκτικά γεμάτο

*Διονύσης Σαββόπουλος

Δημήτριος Σ. Προβάδος
dprovados@yahoo.gr