Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΖΟΥΜΕ ΚΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΩΡΑ - ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ

Ερμηνεία: Δάφνη Λέμπερου
Μουσική: Στέφανος Κόκκαλης
Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου – Ρεβέκκα Ρούσση
Παραγωγή: Παρουσία



Σήμερα το πρωί παρέλαβα με το ταχυδρομείο το cd με το γενικό τίτλο που μου έστειλε η φίλη μου Δάφνη Λέμπερου που ερμηνεύει τα πέντε τραγούδια του. Το άκουσα και το ακούω, ξανά και ξανά, και δε χορταίνω. Δε χορταίνω να ακούω τη μουσική του Σ. Κόκκαλη που ντύνει ιδανικά τους στίχους, δίνοντας την ανάσα που χρειάζονται τα λόγια για να περάσουν μελωδικά  στα αυτιά και την ψυχή μας.
Δε χορταίνω να ακούω τους στίχους των δυο τραγουδιών της Ρεβέκκας  Ρούσση, και να επιβεβαιώνω τη γνώμη μου σχετικά με την στιχουργική  αξία της. Λόγος μεστός, συμπυκνωμένος, περιγραφικός. Λόγια « ξυράφια»  που ματώνουν τις φλέβες, τα «κορμιά και τα πάθη». 
Βεβαίως για τα τρία τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, δε μπορώ να γράψω τίποτα. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι κάθε φορά που ακούω ή διαβάζω στίχους του, διατρανώνεται μέσα μου η αξία αυτού του ιδανικού στιχουργού – ποιητή, αυτού του Μάστορα του λόγου.
Η επιλογή των στίχων από τους συντελεστές του cd, εξαιρετική. Λόγος καταγγελτικός της σύγχρονης μοναχικής ζωής μας, σ΄ αυτή την κοινωνία της απόστασης και της μοναχικότητας. «.. Ζούμε κι οι δυο στην ίδια χώρα / μα είμαστε χώρες μακρινές…».
Πέντε τραγούδια και ένα ορχηστρικό. Πέντε τραγούδια τραγουδισμένα από τη φωνή της Δάφνης Λέμπερου .  Φωνή δωρική σε μια ερμηνεία συγκλονιστική, σπαρακτική, σκοτεινή, που δίνει νόημα στους στίχους και εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις μελωδικές αποχρώσεις της μουσικής και τις νοηματικές περιγραφές των στίχων.
 Ίσως η δύναμη ενός ή πολλών τραγουδιών να είναι περιορισμένη, αν και το τραγούδι αποτελεί ένα μέσο για να περάσουν εύκολα στο συνειδητό ή στο υποσυνείδητο σκέψεις, συναισθήματα, νοήματα ή και συνθήματα. Ας λειτουργήσει λοιπόν αυτό το εξαιρετικό cd και τα τραγούδια του ως μέσο περισυλλογής και απάντησης στη μοναξιά μας κι ας αποτελέσει το έναυσμα να δούμε την ανατολή της συντροφικότητας ξανά σ΄ αυτόν το σκοτεινό ουρανό της μοναχικής μας ζωής. Η προσπάθεια των συντελεστών του είναι μια καλή αφορμή.

Έδεσσα Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013