Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ.





Μια συνομιλία με τον Δημήτριο Προβάδο.

«Όταν λοιπόν ένας Έλληνας λειτουργεί ωσάν πρεσβευτής της Πατρίδας του, παράγοντας πολιτισμό στο εξωτερικό, τότε μόνο με θαυμασμό και σεβασμό μπορεί να αντιμετωπιστεί.» Θ.Ο.

Με αφορμή την παρουσίαση του λαϊκού ορατορίου «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη από την Orchestra Mobile, την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012 στις 21:00  στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης , ζητήσαμε από τον μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη που θα διευθύνει την ορχήστρα να μας πει δυο λόγια για το έργο και την παρουσίαση του.

-Κ. Ορφανίδη , καλημέρα. Είναι η πρώτη φορά που επικοινωνούμε σχετικά με τις δραστηριότητες σας στην Ελλάδα, με αφορμή την παρουσίαση του «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Πείτε μου δυο λόγια για αυτή την παρουσίαση παρακαλώ.
Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ο Παναγιότατος Κύριος, Κύριος Άνθιμος με αφορμή τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης και την προσάρτηση της στην Μητέρα Ελλάδα, παρουσιάζουν το θαυμάσιο αυτό έργο των Θεοδωράκη / Ελύτη.

-Ποιοι και πόσοι είναι οι συντελεστές της συναυλίας-παρουσίασης του έργου;
Είμαστε κατ αρχάς πολύ χαρούμενοι, διότι πρόκειται για μία εντελώς νέα διανομή.
Είναι ένα νέο έργο για όλους - O Κύριος Γεράσιμος Ανδρεάτος τραγουδά το μέρος του Λαϊκού Τραγουδιστή,
ο Κύριος Τάσος Νούσιας απαγγέλει τα τρία αναγνώσματα και ο Κύριος Κώστας Ραφαηλίδης τραγουδά το μέρος του Ψάλτη.
Επίσης είναι η πρώτη Συναυλία μας στην Θεσσαλονίκη με την Orchestra Mobile.
Οπότε είμαστε καινούργιοι και ενθουσιασμένοι από όλες τις απόψεις.

-Το «Άξιον Εστί» είναι ένα μουσικό έργο ολοκληρωμένο. Ένα λαϊκό ορατόριο όπως το χαρακτηρίζει ο δημιουργός του, που έχει παρουσιαστεί πολλές φορές. Με δεδομένο την κλασσική σας μουσική παιδεία, στην συγκεκριμένη παρουσίαση θα διατηρηθεί το λαϊκό χρώμα του έργου, ή πρόκειται για μια νέα μουσική παρουσίαση με νέα ερμηνευτικά στοιχεία;
Το έργο είναι βασισμένο στην τελική έκδοση του 1993.
Πόλυ μικρές αλλαγές που έχει κάνει ο συνθέτης στην ενορχήστρωση, αλλά από εκεί και πέρα μιλούμε για το ίδιο ακριβώς έργο που αγάπησε ο κόσμος.
Αυτός ο μοναδικός Θεοδωρακικός συγκερασμός Κλασσικής με Λαϊκής Ορχήστρας, ο Λαϊκός Τραγουδιστής πλάι στον Ψάλτη, ο Αφηγητής με την Χορωδία.
Μοναδικά χρώματα μιας αλλοτινής Ελλάδα.


-Ξέρω ότι διαμένετε και εργάζεστε μόνιμα στο Βερολίνο μαζί με τη σύζυγό σας την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Πείτε λίγα λόγια για τις εκεί δραστηριότητες σας.
Στόχος μας είναι η προβολή της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής μέσα σε ένα διεθνές κοινωνικό γίγνεσθαι.
Η Orchestra Mobile αποτελείται από Ευρωπαίους Μουσικούς αλλά και Μουσικούς που διαμένουν στην Ευρώπη.
Σκεφτείτε λοιπόν έναν Ισραηλινό Τσελίστα, ένα Ισπανό Κλαρινετίστα, μία Φαγκοτίστα από την Ιαπωνία να παίζουν Ελληνική Μουσική.
Ένα απίστευτο μωσαϊκό από παραδόσεις που ο καθείς κουβαλά στις αποσκευές του.
Αυτό κάνει μοναδική την Ορχήστρα μας και τα Projects που παρουσιάζουμε.

-Θα ήθελα επίσης να έχω και λίγες πληροφορίες για τις προσπάθειες της δικές σας και της συζύγου σας, σχετικά με τη δημιουργία της μουσικής βιβλιοθήκης της Αλεξανδρούπολης και την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή σας την προσπάθεια
Είναι μια ιδέα της Σόνιας, η οποία αγαπά την Ελλάδα και θέλει να προσφέρει, ενάντια σε όλη αυτήν την βαρβαρότητα και τον φόβο που επικρατούν
αυτό το διάστημα στην χώρα μας.
Ξεκίνησε πριν από χρόνια με δύο βιβλιοθήκες που δημιουργήθηκαν σε Βέροια και Ιωάννινα και συνεχίζεται φέτος με την Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο, ενώ έπονται και άλλες πόλεις...
Ο κόσμος αγκαλιάζει αυτήν την προσπάθεια και φαίνεται να ζητά και να επικροτεί τέτοιες πρωτοβουλίες.


-Είχα ρωτήσει και την σύζυγό σας για την αντιμετώπιση της ελληνικής της καταγωγής από τους Γερμανούς. Την ίδια ερώτηση θέλω να κάνω και σε σας. Με δεδομένη την καλλιτεχνική και την εκπαιδευτική σας δραστηριότητα, πως σας αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί συμπολίτες σας;
Οι Γερμανοί συμπολίτες μου ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει Έλληνας και τι σημαίνει Γερμανός.
Και από τις δύο ιδιοσυγκρασίες οφείλουμε να πάρουμε τα καλύτερα στοιχεία και να τα συγκεράσουμε.
Οι Γερμανοί είναι εξαιρετικοί σαν ομάδα, ενώ νοσούν σαν μονάδες.
Εμείς από την άλλη είμαστε δυνατές μονάδες, ενώ την έννοια της ομάδας δυστυχώς δεν την εμπεριέχουμε.
Το Γεγονός πως είμαστε Έλληνες, εξακολουθεί να εμπεριέχει μια πολύ μεγάλη δυναμική, ακόμη και στις μέρες μας.
Ας μην γελιόμαστε.
Τώρα από εκεί και πέρα, έγκειται σε εμάς τους ιδίους πως θα διαχειριστούμε αυτήν την τόσο μεγάλη και ιδιαίτερη παράδοση που φέρουμε στο DNA μας.
Όταν λοιπόν ένας Έλληνας λειτουργεί ωσάν πρεσβευτής της Πατρίδας του, παράγοντας πολιτισμό στο εξωτερικό, τότε μόνο με θαυμασμό και σεβασμό μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Να θυμίσουμε ότι η συναυλία δίνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στους εορτασμούς των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ενσωμάτωση της στην μητέρα Ελλάδα.
Συντελεστές της συναυλίας είναι:
Λαϊκός Τραγουδιστής: Γεράσιμος Ανδρεάτος
Βαρύτονος: Κώστας Ραφαηλίδης
Αφηγητής: Τάσος Νούσιας
Χορωδία Νέων & Παιδική Χορωδία "Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος"
Διδασκαλία Χορωδιών: Χρυσόστομος Σταμούλης, Ιωσηφίνα Κατωφλίδου
Orchestra Mobile
Διεύθυνση: Θεόδωρος Ορφανίδης

Δημήτριος Σ. Προβάδος