Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ARTIFICIALIA




Γράφει ο Δημήτριος Σ. Προβάδος

Αυτές τις ημέρες στην αίθουσα τέχνης «Kalos & Klio showroom» Τσιμισκή 96 στη Θεσσαλονίκη,  γίνεται η έκθεση πέντε νέων εικαστικών. Του Λεωνίδα Γιαννακόπουλου, της Κωνσταντίνας Δούνια, του Άκη Καράνου, του Φώτη Σαγωνά  και του Μπάμπη Βενετόπουλου. Τα θέματα των έργων παρμένα από την φύση ανόμοια σε πρώτη ματιά μεταξύ τους, αφού ο κάθε καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τα δικά του υλικά και την δική του τεχνοτροπία, εκθέτονται μαζί στον ίδιο χώρο και όχι ανεξάρτητα , σε μία ενότητα. Ο επιμελητής της έκθεσης Παναγής Κουτσοκώστας έστησε μια ενδιαφέρουσα έκθεση  εκμεταλλευόμενος τη θεματική συνάφεια των έργων που δεν είναι άλλη από την τέχνη της φύσης και την «αντιγραφή» της από τους καλλιτέχνες με τα υλικά της τέχνης τους. Γι αυτό και ο τίτλος της έκθεσης «Artificialia» . Με τα σκίτσα φυτών και εντόμων πάνω σε χαρτί με μελάνι ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος , τα γλυπτά έργα της με ανθρώπινες τρίχες, καρφιά και ξύλο η Κωνσταντίνα Δούνια, με αντικείμενα ετερόκλιτα που αποτελούν μια ενιαία γλυπτική σύνθεση ο Άρης Καράνος, με τις ψηφιακές εκτυπώσεις του στο χαρτί του ανθρώπινου εγκεφάλου ή της δομής των οστών και με τις dvd προβολές κλαδιών που συμπλέκονται ο Μπάμπης Βενετόπουλος , εκθέτουν στον φιλόξενο χώρο της «Kalos & Klio showroom» με την «μπαγκέτα» του επιμελητή της έκθεσης Παναγή Κουτσοκώστα,  έκθεση άρτια και ενδιαφέρουσα, που κυριαρχεί η σοφία της φύσης, με τη σκληρότητα, την τρυφερότητα, ή ακόμα και τον τρόμο που μπορεί να προκαλεί.



Μελέτη της φύσης ή καλλιτεχνική απεικόνισή της το αποτέλεσμα είναι ένα. Μια εξαιρετική εικαστική δουλειά από πέντε ενδιαφέροντες εικαστικούς καλλιτέχνες.

 

Όπως γράφει και ο επιμελητής της έκθεσης στο σημείωμά του στο πρόγραμμα της έκθεσης:

«Η έκθεση Artificialia πραγματεύεται το ζήτημα της συσσώρευσης αντικειμένων. 
Έχοντας ως θεματολογική απαρχή τους Θαλάμους Αξιοπερίεργων Αντικειμένων της Αναγέννησης (Cabinets of Curiosities), πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα ως artificialia, naturalia και memorabilia που επαναπροσδιορίζονται στην έκθεση ως ετερόκλητα αντικείμενα και παρουσιάζονται σε μία συνολική επιμελητική αφήγηση. Τι είναι αξιοπερίεργο για όλους και τον καθένα ξεχωριστά; Πόσο αποσπασματική εικόνα έχουμε για τα αντικείμενα που περιβάλλουν τις ζωές μας και πώς αυτά παράγουν ένα συγκεκριμένο νόημα; Πόσο είμαστε συνδεδεμένοι με τα αντικείμενα, με ποιον τρόπο και πώς αυτά μας καθορίζουν; Η ψυχαναγκαστική συσσώρευση συνδιαλέγεται με τη φυσική επιλογή και τη χαοτική ταξινόμηση της φύσης. Εμπειρία και μνήμη, σώμα και ταυτότητα, φύση και τέχνη, ιδιωτικό και δημόσιο, οικείο και ξένο ενυπάρχουν στην έκθεση και εξιστορούν μία ιδιότυπη πολιτιστική βιογραφία αντικειμένων». 




Kalos&Klio Showroom
Tsimiski, 96 st, 54622
Thessaloniki, GR 
T. +234 007167
Kalosklio.showroom@gmail.com
Hours: Mon - Fri: 5:00 pm - 9:00 pm, Sat: 11:00 am - 2:00 pm



Δημήτριος Σ Προβάδος (dprovados@yahoo.gr