Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Δάφνη Λέμπερου: «Ζούμε κι οι δυο στην ίδια χώρα» - Μια φωνή που κάποιος την είπε χαρακίρι








Με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις και τα σκοτάδια που τις τυλίγουν σήμερα, το CD «Ζούμε κι οι δυο στην ίδια χώρα» σκιαγραφεί τους φόβους, τις ανασφάλειες και τις αμφιβολίες. Περιγράφει πώς η μνήμη είναι παρούσα σε κάθε βήμα και πόσοι ωκεανοί μπορούν να χωρίσουν το «μαζί» δύο ανθρώπων. Σε φόντο έντονα αστικό, αναδύεται ο κραδασμός στις ανθρώπινες σχέσεις, σημείο των σύγχρονων καιρών.
Το μουσικό ταξίδι της Δάφνης Λέμπερου, με την αξεπέραστη φωνή, ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 10 χρονών, στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Έχοντας στις αποσκευές της συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως τη Ρίτα Σακελλαρίου, καθώς και τη συμμετοχή της στη Σπείρα-Σπείρα υπό την καθοδήγηση του Σταμάτη Κραουνάκη, τώρα παρουσιάζει τον πρώτο της ολοκληρωμένο προσωπικό δίσκο σε μουσική του Στέφανου Κόκκαλη, ενός συνθέτη με σημαντική παρουσία στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι, και στίχους του Μάνου Ελευθερίου, που οι συστάσεις περιττεύουν, και της Ρεβέκκας Ρούσση, στιχουργού με πασίγνωστες επιτυχίες στο ενεργητικό της.
Με πτυχίο σύγχρονου τραγουδιού και σπουδές στο ακορντεόν και στο κλαρίνο, η Δάφνη Λέμπερου διαμόρφωσε τη δική της ταυτότητα στο ελληνικό τραγούδι, μαγεύοντας με τη δωρικότητα της φωνής της και την ειλικρίνεια της ερμηνείας της. Συμμετείχε σε παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο.
Με αφορμή τη μουσική του Στέφανου Κόκκαλη, ο Μάνος Ελευθερίου και η Ρεβέκκα Ρούσση έγραψαν τους στίχους για να ερμηνευθούν από τη Δάφνη Λέμπερου. Το CD «Ζούμε κι οι δυο στην ίδια χώρα» θα περιέχει τρία τραγούδια σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου («Παράθυρα», «Ζούμε κι οι δυο στην ίδια χώρα», «Δεν μιλάς»), και δύο τραγούδια σε στίχους της Ρεβέκκας Ρούσση («Ξυράφια» και «Κορμιά και Πάθη»).
Σε συνεργασία με τους ενορχηστρωτές Μαρία Παπαδοπούλου και Βαγγέλη Καραπέτρο και με ένα σύνολο εκλεκτών μουσικών, η Δάφνη Λέμπερου παρουσιάζει μία μουσική πρόταση που κινείται σε δρόμους λαϊκούς, έντεχνους, ακόμα και παραδοσιακούς.
Η φωνή της είναι βαθιά ελληνική. Δωρική. Κάποιος την είπε χαρακίρι. Το ελληνικό τραγούδι έχει ανάγκη από τέτοιες φωνές.

 
Συντελεστές
Έπαιξαν οι μουσικοί:  
Ακουστική - κλασική κιθάρα: Νίκος  Γύρας
Πιάνο-μπαγλαμάς-μπάσο-βιολί-μαντολίνο-λαούτο: Βαγγέλης  Καραπέτρος
Μπουζούκι: Γιώργος Τοκατλίδης
Κρούστα:  Σοφία  Κακουλίδου
Μπαγιάν: Ηρακλής  Βαβάτσικας
Κλαρίνο: Δάφνη Λέμπερου
Φωτογραφίες: Άκης Χρήστου
Θα κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούνιο:
"Ζούμε κι οι δυο στην ίδια χώρα"
Δάφνη Λέμπερου
Μουσική: Στέφανος Κόκκαλης
Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Ρεβέκκα Ρούσση
Παραγωγή: Εκδόσεις Παρουσία - Βασίλης Χατζηιακώβου
* Στη φωτογραφία, η Δάφνη Λέμπερου με τη γάτα της Ζαΐρα.

ΠΗΓΗ:  http://www.catisart.gr/index.php/fast-art/1535--l-r-.html#.Ub5Zm1Oi7lk.facebook