Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


14 συν 1 τραγούδια σε μουσική του Ντίνου Χριστιανόπουλου με στίχους δικούς του τα 14 από αυτά και ένα σε ποίηση του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη , επανακυκλοφορούν αυτές τις μέρες (αφού πρόκειται για τραγούδια που γράφτηκαν το 1968-1969*) από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ σε ένα βιβλίο-CD σχολιασμένο εικαστικά με τις ξυλογραφίες του Νίκου Νικολαΐδη, που περιέχει εκτός από το ηχητικό υλικό και τους στίχους των τραγουδιών.

Επηρεασμένος βαθύτατα ο Θεσσαλονικιός ποιητής από το ρεμπέτικο και τις μουσικές του Βασίλη Τσιτσάνη, μας χαρίζει σε αυτή τη ψηφιακή μουσική έκδοση 15 ερωτικά λαϊκά τραγούδια που ερμηνεύουν εξαιρετικά οι τραγουδιστές Δημήτρης Νικολούδης, Παναγιώτης Καραδημήτρης και ο φιλικά συμμετέχων Μανώλης Μητσιάς που ερμηνεύει ένα από τα τραγούδια του CD, το «Βαρδάρι».
Τραγούδια με την απλότητα και την αμεσότητα που πρέπει να έχει ένα λαϊκό τραγούδι, τόσο στο στίχο, όσο και στη μουσική και που απευθύνονται κατ’ ευθείαν στο συναίσθημα, αφού και η θεματολογία τους αφορά στους ερωτικούς καημούς του δημιουργού τους, που ταυτίζονται με τους ερωτικούς καημούς του κάθε ερωτευμένου ανθρώπου. Άμεσος και «σαρκικός» ερωτικός λόγος που διαφοροποιείται από τον πλατωνικό ερωτικό λόγο του ομότεχνού του Κωνσταντίνου Καβάφη.

*Η παρούσα δουλειά δεν είναι η μοναδική. Έχουν προηγηθεί οι δίσκοι , 1994 «Το αιώνιο παράπονο» από την εταιρεία «Ανατολή», με ερμηνευτές τους Δημήτρη Νικολούδη και Παναγιώτη Καραδημήτρη, 1997 «Με τέχνη και με πάθος» έκδοση «Μύλου» Θεσσαλονίκης με ερμηνευτές τους Δημήτρη Νικολούδη και Μανώλη Μητσιά, «Βαρδάρι κι Εγνατία» έκδοση της εταιρείας «Turangalila» με την Αριάδνη και τον Γιάννη Σπυρόπουλο(Οι δυο πρώτοι δίσκοι συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το CD).

Ποιήματα και τραγούδια του Ντίνου Χριστιανόπουλου έχουν μελοποιήσει οι Διονύσης Σαββόπουλος, Σταύρος Κουγιουμτζής και Μάνος Χατζιδάκις. Οι μελοποιημένοι στίχοι του Ντίνου Χριστιανόπουλου εκδόθηκαν τρεις φορές σε βιβλίο.1981,1986και 1993, ενώ το 1984 κυκλοφόρησαν τα «Δώδεκα τραγούδια» με νότες και ξυλογραφίες του Νίκου Νικολαΐδη.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ & ΜΕ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Νικολούδης, Παναγιώτης Καραδημήτρης,
φιλική συμμετοχή Μανώλης Μητσιάς

Ηχογράφηση - επεξεργασία ηχητικού Υλικού -ψηφιακή επεξεργασία: POLYTROPON
Χάραξη: Μάρκος Πετράκης ΑΒΕΕ
Κείμενο - επιμέλεια έκδοσης; Δημήτρης Νικολούδης
Ξυλογραφίες: Νίκος Νικολαΐδης
Καλλιτεχνικός σχεδιασμός: Ξενία Άποστολίδου
Φωτογραφία εξωφύλλου: Ανδρέας Σφυρίδης
Φωτογραφία οπισθόφυλλου: Γιάννης Λυκ;ίδης
Εκτύπωση: ΛΥΧΝΙΑ
Παραγωγός βιβλίου CD: IΑΝΟS - Ν. Καρατζάς
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΛΟΣΗΣ: 583

© ΙΑΝΟS, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2012
© ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤ1ΑΝΟΙΙΟΥΛΟΣ
ISBN: 978-960-6882-64-7

Ένα βιβλίο-CD που αξίζει να ακούσετε και να το έχετε στην συλλογή σας.

Δημήτριος Σ. Προβάδος dprovados@yahoo.gr

IANOS, εκδόσεις
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αριστοτέλους 7,ΤΚ 546 24
Τηλ: 2310 277 004 Fax: 2310 284 832 e-mail info@ianos.gr
ΑΘΗΝΑ Σταδίου 24,ΤΚ 105 64
Τηλ: 210 32 17 917 Fax; 210 32 17 686 e-mail info@ianos.gr