Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΚΑΙΤΗ ΚΟΥΛΛΙΑ / ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ



21 Τραγούδια που φέρνουν την αύρα και τη δροσιά της θάλασσας του Αιγαίου, τους πόνους, την αγωνία, τις αγάπες αλλά και τη χαρά των θαλασσινών, τραγουδισμένα με τη σεμνότητα που τους πρέπει, από μια φωνή καθαρή και μελωδική, δίχως φωνητικούς ακροβατισμούς και περιττά στολίδια.  Πως θα μπορούσε άλλωστε αφού οι ρίζες και τα ακούσματα της ερμηνεύτριας δεν θα της επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Αιγαιοπελαγίτισσα και συγκεκριμένα Καλύμνια η Καίτη Κουλιά, ερμηνεύει με υποδειγματικό τρόπο, με το ύφος και το ήθος που τους πρέπει, σε αυτό το cd 18 τραγούδια (τα 3 από τα 21 τραγούδια του cd ερμηνεύει ο εξαιρετικός Χρήστος Τσιαμούλης) από τη Δωδεκάνησο και άλλες περιοχές του Αιγαίου. 21 τραγούδια παραδοσιακά (από τη Ρόδο, τη Σύμη, τη Νίσυρο, την Κύθνο, την Χίο, τη Σκύρο και τη Μικρά Ασία , με κύριο σώμα τα τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Καλύμνου) και έντεχνα (της Άννας Καραμπεσίνη - Έφης Σαρρή και του Χρήστου Τσιαμούλη), αποτελούν τον ηχητικό θυσαυρό του cd

Η ίδια σημειώνει:
«Είναι κάτι στιγμές που μνήμες παλιές, γλυκιές κι αστοχισμένες ξεχειλίζουν μέσα από την ψυχή μας. Μνήμες γεμάτες με τη χαρά και τον πόνο των ανθρώπων που έζησαν τη ζωή τους με πολύ κόπο και ρίσκο μεγάλο. Η χαρά και η λύπη και ο τρόπος που οι άνθρωποι αυτοί το φανέρωναν ήταν για μένα κάτι σαν μαγιά και λίπασμα μαζί, στη μουσική ροπή μου. Όταν τραγουδάω αυτά τα τραγούδια, έχω στο νου μου πρόσωπα υπαρκτά και αγαπημένα. Ολοζώντανα μένουν στη μνήμη μου τα παιχνίδια μέσα στην πέτρα και στο νερό της θάλασσας, τα πανηγύρια στις γιορτές των αγίων των νησιών μας, της Δωδεκανήσου. Γαλάζιο φως, ορίζοντας είναι λέξεις και εικόνες που λειτουργούν σαν βάλσαμο στην καθημερινότητά μου. Εύχομαι τα τραγούδια του τόπου μου να σας χαρίζουν αυτό το βάλσαμο κάθε φορά που θα τ’ ανταμώνετε…».

Οι συντελεστές σε αυτό το cd είναι:
Την ενορχήστρωση και επιμέλεια παραγωγής υπογράφει ο Χρίστος Τσιαμούλης ο οποίος παίζει και λαούτο- λύρα- λάφτα- καβάλ- τσαμπούνα- κρουστά, μπαγλαμά και τραγουδά. Αλλά και οι υπόλοιποι μουσικοί που συμμετέχουν στο άλμπουμ είναι κορυφαίοι στο είδος τους: Κυριάκος Γκουβέντας βιολί, Ουρανία Λαμπροπούλου σαντούρι, Γιάννης Πλαγιαννάκος μπάσο, Σπύρος Γκούμας κιθάρα, Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι, Ντάσο Κούρτι ακορντεόν, Βασίλης Κετεντζόγλου κιθάρα και Σωκράτης Γανιάρης κρουστά.

έτος κυκλοφορίας 2011

Περιεχόμενα
  1. ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΤΙΚΟΣ - ΡΟΔΟΣ
  2. ΠΕΡΙΟΛΙ - ΝΙΣΥΡΟΣ
  3. Α. ΚΟΡΗ ΠΟΥ' ΦΑΙΝΕΙΣ - ΚΑΛΥΜΝΟΣ
      Β. ΕΦΥΓΕΣ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ-ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΑ - ΧΙΟΣ
  4. ΑΓΑΝΤΑ ΓΙΑΛΕΣΑ - ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  5. ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗ ΓΑΛΑΝΗ
  6. ΒΑΡΚΑ ΜΟΥ ΜΠΟΓΙΑΤΙΣΜΕΝΗ - ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  7. ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΡΕΧΑΝΤΗΡΙ - ΣΥΜΗ - ΕΡΝΗΝΕΥΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΙΑΜΟΥΛΗΣ
  8. ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ - ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  9. ΓΙΑΛΑ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
10. ΣΟΥΣΤΑ - ΣΥΜΗ
11. ΜΠΡΑΤΣΕΡΑ - ΛΕΡΟΣ
12. ΣΤΟΥ ΒΟΡΙΑ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΑΚΙ - ΚΥΘΝΟΣ - ΕΡΝΗΝΕΥΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΙΑΜΟΥΛΗΣ
13. ΜΑΡΟΥΛΙ - ΚΑΛΥΜΝΟΣ
14. Α. Ο ΚΥΡ ΒΟΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
      Β. ΜΑΝΩΛΑΡΟΣ - ΣΚΥΡΟΣ
15. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΑ 
16. ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ - ΡΟΔΟΣ
17. ΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ - ΚΑΛΥΜΝΟΣ
18. Α. ΕΝΑ ΠΙΚΡΟ ΚΙ ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
      Β. ΜΑΡΗ ΔΙΑΟΛΟΥ ΚΟΡΗ - ΚΑΛΥΜΝΟΣ
19. ΠΑΡΕ ΦΡΑΤΖΗ ΤΗ ΛΥΡΑ ΣΟΥ - ΝΙΣΥΡΟΣ
20. ΤΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΛΕΕΙ Τ' ΑΗΔΟΝΙ
21. ΜΕΡΑ ΜΕΡΩΣΕ - ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: