Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΙΔΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΘΒΕ & Ε.Θ.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) γιορτάζει την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή του, με μια επετειακή παράσταση τα «ΜΙΚΡΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ» . Όμως το Υπουργείο Πολιτισμού και η Κυβέρνηση άλλα του ετοιμάζουν. Την μετατροπή του μαζί με το Εθνικό Θέατρο σε ΔΕΚΟ. Στην προσπάθεια τους μάλιστα να μειώσουν τα έξοδα λειτουργίας τους το ΥΠΠΟ φρόντισε να μειώσει τις εκτός έδρας αμοιβές των ηθοποιών από 110 σε 20 ευρώ ημερησίως, με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρη η συμμετοχή των δυο αυτών θεάτρων στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Επιπροσθέτως εκτός από τα 2.000.000 ευρώ που χρωστάει από το 2000, φορτώνει και τα χρέη της πάλαι ποτέ Όπερας Θεσσαλονίκης- 1.500.000 ευρώ-στο ήδη ελλειμματικό ταμείο του, με αποτέλεσμα το σύνολο των χρεών του να είναι 3.500.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση του κου Γεωργίου Α. Παπανδρέου συμπεριφέρεται ωσάν ο Πολιτισμός και η Τέχνη να είναι εμπορεύσιμο αγαθό και όχι λειτούργημα. Ας ελπίσουμε ότι το ΚΘΒΕ εν όψει των πεντηκοστών γενεθλίων του αντί άλλου δώρου δεν θα εισπράξει ως κερασάκι στην γενέθλια τούρτα το κατέβασμα των ρολών

Μπορεί το κείμενο της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" που ακολουθεί να αφορά την κινητοποίηση των εργαζομένων του ΚΘΒΕ τον Μάρτιο, βρίσκουμε όμως πως εξακολουθεί να είναι επίκαιρο

Φτάνει πια ο εξευτελισμός!
Κοινή ανακοίνωση πέντε συνδικαλιστικών φορέων εναντίον της πολιτικής αποδυνάμωσης των κρατικών θεάτρων
Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους, δηλώνουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι φορείς Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, Σύλλογος Εργαζομένων ΚΘΒΕ πάσης φύσεως Προσωπικού και Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, τονίζοντας ότι είναι «στη δυσάρεστη θέση, παραμονές του Φεστιβάλ Επιδαύρου, ν' ανακοινώσουν κινητοποιήσεις, για την υπεράσπιση του θεσμού των Κρατικών Θεάτρων».
Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η κυβέρνηση μέρα τη μέρα δίνει τη χαριστική βολή στα συγκεκριμένα θέατρα μην καλύπτοντας ούτε τις βασικές οικονομικές ανάγκες για τους μισθούς των εργαζομένων, παραδίδοντάς τα στα χέρια χορηγών και ευεργετών», τονίζουν. «Ολες οι τελευταίες εξελίξεις συνδέονται άμεσα με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των κρατικών θεάτρων, συρρίκνωσης του καλλιτεχνικού τους έργου και του οικονομικού στραγγαλισμού τους.
Η περιστολή της αποζημίωσης εκτός έδρας, σε σημείο που θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η έντονη φημολογία για συγχώνευση των οργανισμών και η ένταξή τους σε καθεστώς ΔΕΚΟ, με τον Ν. 3899/10, ένα αποτέλεσμα φέρνουν. Μετατρέπουν το αγαθό του Πολιτισμού σε εμπορικό προϊόν και αφαιρούν από το λαό τη δυνατότητα πρόσβασης στο θεσμό των κρατικών θεάτρων. Οι περιοδείες είναι η μοναδική δυνατότητα να επικοινωνήσουμε ως κρατικές σκηνές με το κοινό της περιφέρειας και να συμμετάσχουμε στα μεγάλα Φεστιβάλ αναδεικνύοντας τον ελληνικό πολιτισμό. Οι περιοδείες είναι μέσα στους σκοπούς της ίδρυσης και λειτουργίας των οργανισμών μας. Ο Ν. 3899/10 δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στο χώρο της Τέχνης. Είναι πέραν των δυνατοτήτων μας να μετακινηθούμε μακριά από τη μόνιμη κατοικία μας με δικά μας έξοδα. Οι εργαζόμενοι στα κρατικά θέατρα υφίστανται συνεχείς περικοπές δικαιωμάτων, απολύσεις, μειώσεις των αποδοχών.
Φτάνει πια ο εξευτελισμός! Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις της ΣΣΕ, θα προχωρήσουμε σε ματαιώσεις καλοκαιρινών παραστάσεων στην Επίδαυρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επιφυλασσόμενοι και για τη χειμερινή περίοδο.
Ζητούμε Αμεσα: Να εξαιρεθούν τα κρατικά θέατρα από το Ν. 3899/10 (να μην ενταχθούν στο καθεστώς των ΔΕΚΟ). Εφαρμογή των όρων των ΣΣΕ. Να μην καταργηθούν ή συγχωνευθούν οι οργανισμοί των κρατικών θεάτρων».
Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των συναδέλφων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (kehaa)
Αθήνα 02/03/07

Δεν υπάρχουν σχόλια: