Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΤΟ «ΣΙΛΑΝΣ ΣΙΛΒΟΥΠΛΕ»ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑΣ ΒΛΑΧΑΚΗ

                                                          Ή ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ




Ο Πικάσο έλεγε ότι πρέπει να ζωγραφίζουμε σαν παιδιά*. Η Μαρινέλλα Βλαχάκη στο βιβλίο της «ΣΙΛΑΝΣ ΣΙΛΒΟΥΠΛΕ» γράφει έτσι όπως θα έγραφε στο ημερολόγιο του ένα παιδί. Η ηρωίδα της στην προκειμένη περίπτωση. Και έτσι όπως ο μεγάλος ζωγράφος, μέσα από τη βαθειά γνώση της τέχνης του επέστρεφε στην «παιδικότητα» της απεικόνισης, έτσι και η συγγραφέας μας, με μαστοριά και γνώση επιστρέφει στην παιδικότητα της γραφής  και μας δίνει ένα μυθιστόρημα τρυφερό, περιγραφικό, αφηγηματικό.  

Η ιστορία απλή και καθημερινή. Ένα παιδί στη δεκαετία του ‘60, ένα «ιδιαίτερο» κορίτσι συγκεκριμένα (η θετή μητέρα του το αποκαλεί «Σφανταχτό» αερικό δηλαδή), σημαδεμένο από τις τραυματικές παιδικές εμπειρίες του δημιουργεί ένα δικό του σύμπαν, που καθορίζει τον τρόπο που αντιμετωπίζει ανθρώπους και γεγονότα. Παρατηρεί τον κόσμο με τα δικά του μάτια, τον αναλύει με τη δική του ψυχή και τον περιγράφει με την αμεσότητα της παιδικής αφήγησης, μαζί με τη ζωή του, δίχως στολίδια και καλολογικά στοιχεία. Απλά και άμεσα, αναζητώντας την ελευθερία έκφρασης της διαφορετικότητάς του, αλλά και την ελευθερία της ύπαρξής του, που στο βιβλίο συμβολίζεται με το λουλουδάτο φουστάνι της φυσικής του μητέρας .

Αυτή η απλότητα και αμεσότητα της γραφής της Μ. Βλαχάκη είναι που δίνει το ξεχωριστό άρωμα στο βιβλίο. Μικρά σημειώματα, περιγραφές καταστάσεων, συμβάντων, σκέψεων  και συναισθημάτων, γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο, αποτελούν το βιβλίο που είναι γραμμένο με το ύφος του προσωπικού ημερολογίου. Ένα βιβλίο που θα αγαπήσετε και που θα το διαβάσετε ξανά και ξανά.
Δ.Σ.Προβάδος dprovados@yahoo.gr

Η Μαρινέλλα Βλαχάκη γεννήθηκε στα Χανιά, όπου ζει και εργάζεται. Γράφει και έχει εκδώσει ποίηση, διήγημα, παραμύθια, μυθιστόρημα, σενάριο. Το 2000 ίδρυσε την Εταιρεία Τέχνης «Βιολέττα». Σκοπός της, η οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με έμφαση στις θεατρικές παραγωγές που βασίζονται σε λογοτεχνικά κείμενα. Ως ηθοποιός έχει παίξει, κυρίως, στο θέατρο.
e-mail: marinellavlachaki@yahoo.gr
www.vlachaki.blogspot.com Τίτλος Σιλάνς σιλβουπλέ

Συγγραφέας Μαρινέλλα Βλαχάκη
Εκδόσεις Μετρονόμος
ISBN: 978-960-99366-3-7,
σχήμα 14x 21, σελ. 216
τιμή: 12,78

*«Παλιά ζωγράφιζα όπως ο Ραφαήλ. Μου χρειάστηκε μια ζωή για να μάθω να ζωγραφίζω όπως τα παιδιά».
Πικάσο

Δεν υπάρχουν σχόλια: