Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

“ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΥΡΗ”. Η γνώμη μου.



“Είναι να το έχεις” μια φράση που ακούγεται συχνά και που λέγεται για ανθρώπους που μπορούν να δημιουργούν, να ανταπεξέρχονται σε δύσκολες καταστάσεις, αλλά περισσότερο απ΄ όλα όταν έχουν ταλέντο.
Χτες βράδυ λοιπόν στην άδεια -δυστυχώς- αίθουσα εκδηλώσεων της Αντιπεριφέρειας Πέλλας, είδαμε την παράσταση τριών μονόπρακτων του Γ. Σουρή, από το Εδεσσαϊκό Θέατρο. Μια εξαιρετική προσπάθεια που αξίζει συγχαρητηρίων, αφού σε καιρούς γενικής κατήφειας η επιλογή έργων κωμικών -σατιρικών καλύτερα- εκτός από το ότι προσφέρουν αφορμή για γέλιο και διασκέδαση, προσφέρουν και λόγο για προβληματισμό. Εξαιρετική και επαινετή προσπάθεια ακόμα και γιατί επελέγησαν κείμενα του προπερασμένου αιώνα -διαχρονικά ωστόσο- από έναν ερασιτεχνικό θίασο όπως αυτός του Εδεσσαϊκού Θεάτρου που με την εμπνευσμένη σκηνοθεσία και καθοδήγηση της Ηρούς Γεωργίου, αλλά και την πολύ καλή ερμηνεία των ερασιτεχνών ηθοποιών, που παρά τα άνευ ουσίας ερμηνευτικά λάθη άφησαν στο κοινό που την παρακολούθησε μια όμορφη γεύση και που με τη σειρά του αντάμειψε όλους τους συντελεστές της παράστασης, επί σκηνής και παρασκηνιακούς με το θερμό του χειροκρότημα.
Υπήρξαν αδυναμίες; ναι υπήρξαν. Όμως η γενική εικόνα είναι πολύ καλή. Το εφεύρημα του σχολιασμού μεταξύ των μονόπρακτων από την σκηνοθέτιδα πολύ καλό. Το σκηνικό (αν και κατά τη γνώμη μου) πολύ φορτωμένο, απέδιδε την εικόνα της εποχής. Τα κοστούμια επίσης. O ζωντανός μουσικός σχολιασμός των σκηνών με την διασκευή μουσικών κομματιών είχε δύο αποτελέσματα και διαφορά ενός αιώνα -δράση του 19ου μουσική 20ου-. Η επιλογή του κομματιού από τους Απάχηδες των Αθηνών ήταν αρκετά επιτυχημένη και έδινε μια πιο ανάλαφρη νότα στο τελευταίο μονόπρακτο. Αντίθετα η επιλογή του τραγουδιού από το Βαφτιστικό, δεν έδενε καθόλου με τη δράση του πρώτου μονόπρακτου. Για τους ηθοποιούς γράψαμε και πιο πάνω οτι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και αποκάλυψαν ταλέντο που τις περισσότερες φορές επιβεβαίωναν τη ρήση: “Είναι να το έχεις” γιατί πραγματικά πολλοί από αυτούς το ΕΧΟΥΝ! Ακόμα και πρωτοεμφανιζόμενοι.

Για την Ιστορία, παρουσιάστηκαν τα μονόπρακτα:
1- Η επιδημία
2- Πατατράκας ο Νεόγαμβρος
3- Δεν έχει τα προσόντα.

Δημήτριος Σ. Προβάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: