Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΦΤΕΡΑ - η γνώμη μου


Θέατρο άλσους «Μελίνα Μερκούρη» στη Βέροια. Δευτέρα βράδυ, το θέατρο γεμάτο, ο κόσμος αδημονεί.  Τα φώτα σβήνουν και η μουσική απλώνεται όπως δροσιά στους θεατές-ακροατές της συναυλίας του Μάριου Φραγκούλη «ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΦΤΕΡΑ».

Η συναυλία ανοίγει με ένα ορχηστρικό και στη συνέχεια ο καλλιτέχνης τραγουδά το τραγούδι των Σταμάτη Κραουνάκη, Λίνας Νικολακοπούλου, για να συνεχίσει και να κλείσει το πρόγραμμα του που περιλαμβάνει μόνον παλιά και νέα «έντεχνα» ελληνικά τραγούδια. Οι ερμηνείες με την  προσωπική σφραγίδα του Μάριου Φραγκούλη ξεσηκώνουν το κοινό που συμμετέχει είτε σιγοτραγουδώντας μαζί με τον καλλιτέχνη είτε συνοδεύοντας το τραγούδι του με ρυθμικά παλαμάκια, ιδιαίτερα στα λαϊκότροπα του Μίκη Θεοδωράκη. Την τιμητική τους σε αυτή τη συναυλία έχουν μόνον έλληνες συνθέτες. Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης  Μαρκόπουλος,  Σταμάτης Κραουνάκης,  Στέφανος Κορκολής και δημιουργοί της νέας γενιάς.


Έκπληξη! Ο Μάριος Φραγκούλης σε αποκλειστικά ελληνικό ρεπερτόριο.
Μόνιμη στροφή;
Προσπάθεια προσεταιρισμού άλλου, πιο λαϊκού κοινού;
Ανάγκη επικοινωνίας με διαφορετικό τρόπο με το κοινό του με πιο οικεία ακούσματα;


Όποια  κι αν είναι  η αιτία , το αποτέλεσμα ήταν μια όμορφη βραδιά πλημμυρισμένη από τις μουσικές των ελλήνων δημιουργών, έξη εξαίρετοι μουσικοί και μια καταπληκτική μοναδική φωνή που ερμήνευσε τα τραγούδια και ταξίδεψε «ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΦΤΕΡΑ»  για δυο ώρες περίπου τους ακροατές, που άνοιξαν και εκείνοι τα δικά τους φτερά, την καλοκαιρινή βραδιά της 16ης Ιουλίου 2012. Βεβαίως μας έλειψαν οι λυρικές εκτελέσεις, οι άριες, τα μπελκάντο και η εκτέλεση του λαϊκού ισπανικού τραγουδιού  «GRANADA » σε μουσική και στίχους του Lara Agustin στο τέλος του προγράμματος ήταν πολύ μικρό αντίδωρο για εμάς που περιμέναμε περισσότερα.

Δημήτριος Σ. Προβάδος dprovados@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: